Irak vyviezol v marci ropu za vyše 11 mld. USD, najviac za 50 rokov

03.04.2022 Celý región

Bagdad 3. apríla (TASR) - Irak vyviezol minulý mesiac ropu za viac než 11 miliárd USD, čo predstavuje najvyššiu hodnotu vývozu za posledných 50 rokov. Dôvodom je prudký rast cien komodity počas marca v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu a následné sankcie západných štátov proti Ruskej federácii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Ako uviedlo koncom týždňa iracké ministerstvo ropného priemyslu, Irak vyviezol v marci 3,244 milióna barelov ropy denne (1 barel = 159 litrov). Za mesiac to znamená viac než 100 miliónov barelov. Hodnota exportu predstavovala 11,07 miliardy USD (10,02 miliardy eur), čo predstavuje najvyššiu hodnotu od roku 1972.

Pre Irak je ropa kľúčovým zdrojom príjmov, keďže príjmy z vývozu ropy tvoria zhruba 90 % irackého rozpočtu. Krajinu do veľkej miery poškodila pandémia nového koronavírusu, ktorá spôsobila prudký pokles cien komodity. Navyše Irak sa stále iba zviecha z dlhoročných ekonomických a politických kríz a s ďalšou politickou krízou zápasí aj v súčasnosti. Ani pol roka po parlamentných voľbách, ktoré boli v októbri, parlament stále nezvolil nového prezidenta. Irak tak nemá ani nového predsedu vlády, keďže toho po svojom zvolení menuje prezident.

(1 EUR = 1,1052 USD)
 

Vyberte región

mark